четвер, 9 травня 2024 р.

Лекційний захід про польських власників Кам’янських земель


Працівники Кам’янського заповідника продовжують активно проводити виїзні просвітницькі заходи в школах міста. Цього разу, вони завітали до Кам’янського міського ліцею № 1, де для учнів 7-го класу була проведена лекція про польські сторінки в історії нашого краю. Ведучим заходу був завідувач меморіальним музеєм Зелений будиночок Олександр Мушта.
Діти дізнались про утворення містечка, його функціонування та еволюцію власності в XVII – XVIII ст. За означений період тут змінились 4 представники шляхетських родів: Житкевичі, Каменські, Яблоновські та Любомирські. Всі вони, так чи інакше, залишили слід в історії Кам’янки й околиць, будучи власниками цих теренів.
Кожен із них мав свої особливості господарської та управлінської сфери, та через різні обставини полишав ці території. В кінцевому варіанті ж всі землі окупувала московська влада, ліквідувавши як, українську, так і польську державність. Тому нам усім нині потрібно об’єднати зусилля заради протистояння московському агресору та його вигнання з України. Історія показує, що внутрішніми протистояннями завжди користується зовнішній ворог, тому нам ні в якому разі не варто повторяти помилок минулого.



Немає коментарів:

Дописати коментар