неділя, 22 вересня 2024 р.

21 вересня в усьому світі відзначають День миру.

 21 вересня в усьому світі відзначають День миру.

Для когось мирне життя — це буденність, а для українців — це мрія. Ми щодня змушені виборювати право жити під мирним небом. Мир справді має дуже важливе значення і наш народ по-особливому це відчуває зараз.

Символом Міжнародного дня миру є білий голуб з оливковою гілкою, який після Другої світової війни почали називати “голубом миру”. Вперше цей символ представили 1949 року на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що відбувався у Парижі.

Міжнародний день миру був заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою зміцнення миру в усьому світі, припинення вогню, відмови від насильства та підвищення обізнаності про мир серед населення усього світу.

Спочатку День миру святкували у третій вівторок вересня, але пізніше була затверджена дата – 21 вересня.

no

Генеральна Асамблея ООН закликає всі народи та держави скласти зброю та дотримуватись перемир’я протягом хоча б 24 годин.

За традицією День миру розпочинається з удару в Дзвін Миру, який знаходиться у західній частині саду перед будівлею Секретаріату.


Мир – це не просто складання зброї, а набагато більше. Мир – це про світ, у якому ніхто не вмирає через чиїсь прагнення захопити більше територій та підкорити собі більше народів. Мир – це коли земля не здригається від бомб та ракет. Мир – це жити у світі, в якому люди ставляться з гідністю один до одного незалежно від раси, переконань та поглядів. Мир – це коли діти можуть обійняти свої батьків, а у небі летять лише птахи. Мир – це не лише думати й говорити про нього, а й щось робити для цього



вівторок, 17 вересня 2024 р.

"Знай про ризик.Правда про куріння,яку треба знати"

Сьогодні була проведена зустріч з представниками державної установи"Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" Гнатенко Л.М., Діхтяр В.О. Здобувачів освіти ознайомили з презентацією "Знай про ризик.Правда про куріння,яку треба знати". Дякуємо за корисну інформацію та зустріч!



четвер, 29 серпня 2024 р.

«Сонях»

 

Майстер-клас для дітей в рамках Всеукраїнської патріотичної акції «Сонях» до Дня пам’яті захисників України 

Сьогодні до Дня пам’яті захисників України відбувся майстер-клас для дітей з виготовлення значка-соняшника. Захід організували і провели бібліотекарі Публічної бібліотеки дитячого абонементу.














 

четвер, 9 травня 2024 р.

Лекційний захід про польських власників Кам’янських земель


Працівники Кам’янського заповідника продовжують активно проводити виїзні просвітницькі заходи в школах міста. Цього разу, вони завітали до Кам’янського міського ліцею № 1, де для учнів 7-го класу була проведена лекція про польські сторінки в історії нашого краю. Ведучим заходу був завідувач меморіальним музеєм Зелений будиночок Олександр Мушта.
Діти дізнались про утворення містечка, його функціонування та еволюцію власності в XVII – XVIII ст. За означений період тут змінились 4 представники шляхетських родів: Житкевичі, Каменські, Яблоновські та Любомирські. Всі вони, так чи інакше, залишили слід в історії Кам’янки й околиць, будучи власниками цих теренів.
Кожен із них мав свої особливості господарської та управлінської сфери, та через різні обставини полишав ці території. В кінцевому варіанті ж всі землі окупувала московська влада, ліквідувавши як, українську, так і польську державність. Тому нам усім нині потрібно об’єднати зусилля заради протистояння московському агресору та його вигнання з України. Історія показує, що внутрішніми протистояннями завжди користується зовнішній ворог, тому нам ні в якому разі не варто повторяти помилок минулого.



День Європи

Святкуємо День Європи 9 травня!

У День Європи ми вшановуємо європейську єдність задля миру, свободи, поваги та прогресу.


День Пам'яті та Примирення

   В День пам'яті та перемоги у Другій світовій війні відвідали шкільний історичний музей, де вчитель історії Поліщук М.В. ознайомила нас з експозицією, присвяченою участі нашої країни у Другій світовій війні. Пам’ятаємо! Перемагаємо! 







вівторок, 7 травня 2024 р.

Формуємо та розвиваємо критичне мислення

 


 Практичний психолог закладу Холоденко М.І. сьогодні з учнями  розвивали навички критичного мислення та визначали рівень його сформованості за допомогою виконання тесту. 





пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

ЧОРНОБИЛЬ НЕ МАЄ МИНУЛОГО ЧАСУ

 Чорнобиль… Слово це стало символом горя і страждання, покинутих домівок.









Минуло 38 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

Сьогодні ми завітали в бібліотеку щоб глибше зрозуміти весь трагізм становища, в яке потрапили мільйони людей, знайти коріння цього всенародного лиха.




середа, 17 квітня 2024 р.

Міжнародний день вшанування кажана

 

Міжнародний день вшанування кажана

 17 квітня кожного року світ відзначає День кажана або Міжнародний день шанування кажанів. Подію започаткувала Міжнародна організація охорони рукокрилих. В Україні налічується 28 видів кажанів і всі вони занесені до Червоної книги України. Учнів нашого ліцею було запрошено до Національного природного парку "Холодний Яр", де відбулися заходи до Дня кажана.

Учні 7 - х класів разом з бібліотекарем Ткачук Т.С. відвідали Національний парк, де нас ознайомили з видовим різноманіттям кажанів,які мешкають в них на території, їх способом життя та харчування. Дітям було запропоновано багато цікавого, а саме: складання пазлів, малювання малюнків, виготовлення оригамі кажана. Учні разом з працівниками парку розвішували будиночки для кажанів на деревах, а також посадили молоді ялинки. Вкінці заходу з дітьми була проведена вікторина, на якій наші юні любителі природи показали високі знання про життя кажанів. І на завершення всіх пригостили солодощами та подарували на згадку про цю екскурсію подарунки. Дякуємо працівникам Національного природного парку "Холодний Яр" за запрошення та цікаву екскурсію.







пʼятниця, 5 квітня 2024 р.

понеділок, 26 лютого 2024 р.

День пам’яті Героїв Небесної

 


20 лютого, в Україні уже вдесяте відзначають День пам’яті Героїв Небесної сотні.Саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної сотні.



В рамках всесвітньої тихої акції вшанування Героїв Небесної Сотні «Ангели пам’яті» наш клас теж долучився до цієї акції.

середа, 21 лютого 2024 р.

Міжнародний день рідної мови

 

Сьогодні відзначається Міжнародний день рідної мови - свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році. Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мовне питання досі є дуже актуальним в Україні та викликає безліч суперечок. 
Сьогодні, у міжнародний день рідної мови, свято української мови - одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може пишатися наш народ. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями. Вітаю вас, дорогі друзі, з міжнародним днем рідної мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я України!

вівторок, 20 лютого 2024 р.

Волонтерська допомога


Російсько-українська війна неабияк згуртувала націю у боротьбі проти єдиного ворога і надала нового поштовху для волонтерського руху. Про нього сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним.

Наш клас теж долучився до волонтерства




Разом – до перемоги!

Слава Україні!

Героям слава!

 

Небесна сотня

 

Люди створюють історію. Небесна Сотня

Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів. 

Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини та громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Небесної Сотні.

20 лютого 2014 року в середмісті столиці України загинула найбільша кількість осіб – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, відстоюючи демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні.

Події того дня стали кульмінацією Революції Гідності. За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від "багатовекторності" у зовнішньополітичному курсі, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни заплачено дуже велику ціну – людські життя.

Серед них – представники різних професій, віку та статей, які приїхали з різних куточків України й навіть з-за кордону. Наймолодшому із загиблих, Назарієві Войтовичу, було лише 17 років, а найстаршому учаснику Революції гідності Іванові Наконечному – 82 роки.



пʼятниця, 16 лютого 2024 р.

День єднання

 



Цього року українці відзначають свято втретє. 16 лютого в українських містах та селищах підіймають державний прапор та виконують гімн.

Історія Дня єднання

Узимку 2022 року американська та західноєвропейська розвідки попереджали Україну про вторгнення військ РФ і навіть називали дату – 16 лютого. У це мало хто вірив тоді, українці не хотіли змінювати звичний для них мирний образ життя.  Але в суспільстві все-таки почалися хвилювання. Щоб зменшити психологічний тиск, президент України Володимир Зеленський встановив нове свято, яке мало нагадати, що міць і сила українців у їх єдності. 

Традиції свята

16 лютого в українських містах і селах підіймають державний прапор і виконують гімн. У цей день доречно вдягнути вишиванку або одяг з патріотичним принтом. Також можна начепити синьо-жовту стрічку. І варто відзначити цей день донатом Збройним силам України, які зараз обороняють нашу Батьківщину та її єдність.