вівторок, 21 лютого 2023 р.

Міжнародний день рідної мови


 21 лютого у всьому світі відзначають День рідної мови. 

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

 Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.
 Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Головні функції, що виконує мова — комунікативна, мислеоформлююча, пізнавальна, емоційна, виражальна тощо.

Cьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.

За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злети і падіння. Сьогодні, згідно з Статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Наша мова є рідною майже для 50 мільйонів чоловік.

Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою. Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

понеділок, 20 лютого 2023 р.

Урок біології

 Проєкт "Рослини мандрівники"




Виховна година Небесна сотня

 Сьогодні на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні в нашому класі пройшла виховна година на тему: «Герої не вмирають».

«Небесна Сотня». Ким були? До чого прагнули ? Вони не були  ані екстремістами, ані терористами. Звичайні люди, які прагнули відстояти своє право на мрію. Учителі та студенти, підприємці, журналісти, вчені, художники та музиканти, громадські діячі та робітники. Люди, які жили у різних куточках України. Такі, здавалося б, різні…І, водночас, – дуже схожі. Схожі - надією на краще майбутнє для України, для своїх дітей. Схожі - своєю любов’ю до України, справжніми синами якої вони були, є і будуть. Схожі – здатністю віддати найдорожче – життя – за омріяне краще майбуття.

Повстати проти системи цинічної брехні та фальші є неабияким подвигом. На нього здатні тільки справжні герої. Встати, розправивши плечі, і голосно сказати: « Я не згоден!», - а не перешіптуватися по закутках, шукаючи винних.

Саме так вчинили воїни «Небесної Сотні». Вони вирішили, що краще вмерти за правду, ніж все життя жити у брехні. Не чекали, поки зміниться “хтось” чи “щось”. Не надіялися на “когось”. Не ховалися за чужими спинами, чи сотнею виправдань.

Ми повинні пам’ятати і не забувати ніколи героїчні сторінки історії, политі  кров’ю  патріотів. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Саме тому учні переглянули документальний фільм «Небесна сотня. Зима, що нас змінила», згадали переламні моменти Революції Гідності та хвилиною мовчання вшанували героїв.



пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

Долаємо конфлікти грамотно

 Година психолога Марина Іванівна Холоденко

Продовженням роботи над профілактикою конфліктності в учнівському середовищі та сприяння розвитку безпечного освітнього середовища, сьогодні з учнями шостих класів говорили про позитивні сторони конфліктів та обирали найкращу стратегію поведінки в конфліктній ситуаціях на різних прикладах із життя





Увести

W

четвер, 16 лютого 2023 р.

День Єднання

 День єднання - зовсім молоде свято, яке має згуртувати українців і показати, що ми - єдиний народ.

Запрошую переглянути відео про цей день.





вівторок, 7 лютого 2023 р.

День Безпечного Інтернету

 

10 золотих правил безпеки в Інтернеті для дітей

1. Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.
2. Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків.
3. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.
4. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.

5. Не відповідати на невиховані і грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків, нехай вони зв'яжуться з компанією, що надає послуги Інтернет.

6. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.

7. Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без згоди батьків ці правила.
8. Не давати нікому крім батьків свої паролі, навіть найближчим друзям.
9. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.
10. Не шкодити і не заважати іншим користувачам.


четвер, 2 лютого 2023 р.

Урок мужності та патріотизму Крути

 "У січні 1918 року, коли в Україні вдарив тривожний час, на брамі державності і її оборони стала молодь. Хлопці знали, що історія і доля доручили їм свою державу. Вони впевнено пішли в бій і всі полягли.

       Вони гідно склали іспит на мужність, хоча у кожного з них було велике бажання жити у новій державі" - ці слова кременчуцької письменниці Ольги Пилипчук із книги «Нескорена Україна» спонукають вірити, що сучасна молодь буде гідним послідовником тих світлих ідеалів, за які молоді юнаки віддали своє життя.

     З метою вшанування пам’яті молодих захисників Української Народної Республіки, які власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, в Публічній бібліотеці бібліотекарями Безверха С.Г. та Дмитрук Ю.Ю. було проведено урок мужності та патріотизму "Пам`ятаємо подвиг героїв крут".